Madımak

BASIN VE KAMUOYUNA

Bundan tam 27 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Sivas Madımak otelinde çoğunluğu Alevi inancına sahip 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak hayatını kaybettiği katliamı  üzüntüyle anıyoruz.

İnsanlık  tarihine kara bir leke olarak geçen Sivas katliamının üzerinden 27 yıl geçti. katliam ateşi, 27 yıldır yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor. Tarihte  insanlığı hedef alan  Kerbela’dan beri en acımasız kıyımlardan biri olan Madımak Katliamı insanım diyen, insan olma onuru taşıyan herkesin içinde hiç dinmeyecek bir acı ve hiç kapanmayacak bir yara bırakmıştır. Ve o yara hala kanamaktadır.

O gün  Sivas’ta  insanın insanca yaşaması için mücadele eden  canlara kıyılmamıştır. O gün Sivas’ta,   Madımak Oteli’nde insanlık yakılmıştır, Su, Ateş utanmış  halk düşmanı yobazlar utanmamıştır.

Sivas katliamı, Türkiye‘nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellendiği linç kültürüyle yaşam hakkının fiilen sona erdirildiği kara bir gün olarak tarihe geçmiştir.

Günler öncesi kışkırtılan  yobazların 1993’te Sivas’ta, Madımak’ta ellerinde meşalelerle, benzin bidonlarıyla    “ Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu Sivas’ta yıkılacak  .Yak ulan yak ’’ sesleri arasında  Madımak Oteli’nin yakılması  Cumhuriyetin sembolü olan Sivas’ta; Cumhuriyetin , devrimlerin ve demokrasinin kundaklanması anlamındadır.

Mustafa Kemal Atatürk ve onun getirdiği çağdaşlığı, yurtta sulh cihanda sulh  kavramını, laiklik ilkesini  hazmedemeyenlerin  halkımızı Alevi-sünni mezhep bataklığına çekerek  , insanımızı kutuplaştırmaya  çalışan,  Kerbela ’da  İmam Hüseyini katledenlerle  mezhep savaşlarıyla Orta doğuyu kan gölüne çeviren Allahu Ekber diyerek IŞİD adıyla  kendilerinden  olmayan insanları boğazlayanlar  ve onlara destek verenler Madımak’ı ateşe verenlerle aynı zihniyettedir.

Ülkemize kurulan  emperyalist  tuzakları  bütün açıklığıyla görüyoruz. Bu tuzağa düşmemek için, bütün insanlığı bu yobazlığa tekrar kurban vermemek için o zihniyetle her alanda ve her koşulda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu bizim insanlığa olan borcumuzdur. Tarihimize kara bir leke olarak geçen bu acı olayı, benzerlerini yaşamamak için asla unutmayacağız.

Tarih durdukça Madımak Katliamının utancı ve kara lekesi , Maraş, Çorum katliamları gibi geçen 27 yılda Sivas Katliamının gizlenmiş faillerinden ve azmettiricilerinden hesap sorulmamış olmasını, üstelik korunup kollanmalarını , yıllarca kaçmalarına göz yumanları, onları her platformda savunanları, Sivas davasının zaman aşımına uğraması için  elinden geleni yapanları ve zaman aşımı kararına hayırlı uğurlu olsun diyenleri  asla unutmadık unutmayacağız.

Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu sancılı süreçte demokrasinin, barış, kardeşlik ve özgürlük taleplerinin kararlılıkla savunulması; Demokrasinin gelişimi açısından ayrı bir önem taşımaktadır. .

Toplumsal barışı tehdit eden saldırı ve katliamlar, farklı kimlik, inanç ve kültürlerin barış içinde ve kardeşçe bir arada yaşama isteğini asla kıramamıştır. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları ve bu suçları işleyenleri asla unutmamıştır ve unutmayacaktır.

Siyasi iktidarlar eliyle yaratılan her türlü inanç ayrıcalıkları, inançlar üzerindeki baskı

ve ayrımcı uygulamalara son verilmeli, AHİM’de Aleviler lehine kazanılan davaların biran önce uygulanmalı , farklı inanca mensup  yurttaşlarımızın  talepleri karşılanmalıdır.

Alevi Vakıflar Federasyonu olarak Sivas katliamını unutturmak isteyenlere , o gün yanan o aydınlık yüzlerin ışığını söndürmeye, umutlarını yok etmeye çalışanlara inat  ayrımcılığa, gericiliğe, karanlığa, yobazlığa, din sömürücülerine, karşı durduk, toplumsal barışı ve kardeşliği savunduk. Sivas katliamında  yakılarak yaşamını yitiren canlarımızı  saygıyla anıyor, acılarını yüreğimizde taşıyoruz.

SİVAS MADIMAK  katliamını  unutmadık, unutturmayacağız